ارتش آمریکا از آغاز حمله گسترده کردها به شهر استراتژیک منبج در شمال سوریه خبر داد که از پایگاههای اصلی داعش محسوب میشود و اهمیت ویژهای برای طرفهای درگیر دارد. جنگندههای آمریکا از صبح امروز حملاتی را در منبج انجام دادهاند.
به گزارش آفتاب صبح به نقل از شبکه اسکای نیوز عربی، جنگندههای آمریکایی از نخستین ساعات بامداد چندین حمله به مرکز شهر و حومه منبج داشتند. بمباران جنگندههای آمریکایی شامل مدرسه الغسانیه بود که منجر به نابودی کامل مدرسه شد. بمبارانها همچنین موسسهای در مسیر منطقه الجزیره و نیز روستای العسیله در حومه غربی شهر را هدف قرار دادند که شش غیرنظامی طی این حملات کشته شدند.
اخبار اولیه حاکی از آن است که حمله جنگندههای آمریکایی به روستای العسیله منجر به کشته شدن شش کارگر در یک مرغداری و زخمی شدن تعدادی دیگر شد.
منابع آمریکایی میگویند علاوه بر پشتیبانی هوایی "تعداد اندکی از مشاوران نظامی" نیز در کنار نیروهای کرد هستند که در صورت نیاز وارد عمل خواهند شد.
اعلامیههایی که جنگندههای آمریکایی به منبج انداختهاند شبیه برگههای مجوز داعش به اعضایش برای تسهیل در رفتوآمد در مناطق تحت کنترل آنهاست و تنها در مناطق حلب قابل استفاده است. آمریکا احتمالا با این کار قصد دارد غیر نظامیان را برای خروج از شهر تشویق کند.
جنگندههای ائتلاف تحت امر آمریکا اخیرا اعلامیههایی را در شهر رقه انداخته و از ساکنان خواستند این شهر را ترک کنند. این قبل از آغاز عملیات شمال رقه توسط نیروهای سوریه دموکراتیک بود.
همزمان با هشدار آمریکا به ساکنان منبج نیروهای سوریه دموکراتیک به سرعت به سد تشرین گسیل شده و جبههای را گشودند که راههای عبوری به منبج را هدف قرار دهند. حمله از سه محور آغاز شده است؛ محول اول از سد به سمت جنوب به موازات دریاچه الاسد به منظور پاکسازی کرانه غربی دریاچه و پیشروی سه کیلومتری و تسلط بر روستای "حمدا" است. محور دوم به سمت شمال به موازات دریاچه سد تشرین و به سمت پل قره قوزاق با هدف پاکسازی کرانه غربی دریاچه تا پل قره قوزاق و پیشروی سه کیلومتری و تسلط بر روستای الحالوله مشرف بر دریاچه است. در حالی که محور سوم به سمت غرب با هدف مسیر اصلی منبج، خفسه و مسکنه و بستن مسیر جنوبی منبج و پیشروی به اندازه سه کیلومتر و تسلط بر روستای ابو سعید است.
اخبار حاکی از کوچ گسترده ساکنان به روستاهای نزدیک سد تشرین در غرب شهر منبج است در حالی خشم ترکیه با توجه به خط قرمزهای آن درباره تحرک کردها در این منطقه افزایش یافته است و اطلاعات منابع کرد حاکی از آن است که کردها به چراغ سبز آمریکا به رغم اعتراض ترکیه دست یافتهاند.
آنکارا پیشنهاد عملیات مشترک با آمریکاییها در این منطقه مطرح کرده بود. چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه این مساله را مطرح کرد اما بدون حضور نیروهای کرد که ترکیه آنها را تروریست میداند در حالی آمریکا از آنها حمایت میکند.
منابعی در ارتش آمریکا صبح امروز (دوشنبه) اعلام کردند که حملات از نخستین ساعات بامداد و با پشتیبانی گسترده جنگندههای ائتلاف تحت امر آمریکا آغاز شده و احتمالا چند هفته به طول بینجامد.
گروه موسوم به "نیروهای سوریه دموکراتیک" که توسط آمریکا تجهیز و آموزش داده شده از مهمترین نیروی محلی برای رویارویی با داعش است که بیشتر اعضای آن را کردها تشکیل میدهند. این نیروها همزمان چند عملیات دیگر در شمال سوریه علیه داعش را در دست انجام دارند که مهمترین آنها حمله به رقه، مرکز داعش و درگیریهای حومه شمالی حلب است.
کردها که مشاوران و نظامیان آمریکایی در تمام عملیاتها آنها را همراهی میکنند، تلاش دارند تا با حمله به مناطق مختلف تحت تصرف داعش نوعی سرگردانی در میان نیروهای این گروه ایجاد کنند و داعشیها را مجبور کنند نیروهای خود را در بیش از یک جبهه به کار بگیرد.
آنگونه که منبع آمریکایی میگویند، نیروهای کرد پس از آزادی منبج آن را ترک خواهند کرد و اداره آن به دست نیروهای محلی خواهد بود. این تاکید از سوی واشنگتن پاسخی به نگرانیهای ترکیه و دیگر مخالفان عرب همپیمان آمریکاست که بیم آن دارند کردها مناطق شمالی سوریه را پس از آزادی در اشغال خود نگه دارند.
شهر منبج در حومه شرقی حلب و سد تشرین در مجاورت آن برای طرفهای درگیر در سوریه به ویژه داعش بسیار حائز اهمیت است چرا که تنها راه ارتباطی مهم میان دو استان حلب و رقه محسوب میشود و با سقوط آن ارتباط میان نیروهای داعش عملا در شمال و شرق سوریه قطع خواهد شد. این منطقه از این نظر هم که داعش به مرزهای ترکیه از طریق آن دسترسی دارد، حائز اهمیت است.
هدف این علمیات بستن مرزهای ترکیه است که داعش از آن به عنوان پایگاه لجستیکی برای انتقال تروریستهای خارجی به اروپا استفاده میکند. به گفته منابع آمریکایی این شهر برای داعش مهم است چراکه آخرین مقر برای آنها برای ارتباط با اروپا است. (ایسنا)