کد خبر : 105689 تاریخ : ۱۳۹۷ دوشنبه ۷ خرداد - 14:59
عراقچی: جدیت اروپایی‌ها را برای حفظ برجام شاهد هستیم؛ باید چند هفته منتظر بمانیم معاون وزیر خارجه ایران گفت «ما جدیت اروپایی‌ها را برای حفظ برجام شاهد هستیم، اما اینکه توان آن را هم دارند را باید منتظر بمانیم و طی چند هفته آینده ببینیم.»

 

به گزارش آفتاب صبح و به نقل از تسنیم، عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه امشب در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما شرکت کرد.

عراقچی در این برنامه گفت: گفتگوهای ما برای ماندن در برجام شامل دو مرحله است. مرحله اول بسته پیشنهادی انهاست که باید ببینیم شامل چه مواردی می‌شود.

وی ادامه داد: شرکتهای بزرگ اروپایی در امریکا سهام دارند مثل ایرباس که این یکی از چالشهای بزرگ اروپاست و این چالش خود اروپاییهاست. سیستم مالی امریکا در دنیا غالب است و باید ببینیم که ایا اروپاییها میتوانند سیستم یورو را جایگزین کنند یا نه.

عراقچی گفت: شرکتهای متعددی بعد از برجام وارد فضای کسب و کار ایران شدند.

وی ادامه داد: باید این را درک کنیم که اروپایی ها برای همکاری با ایران بدون آمریکا با دو مشکل مواجه هستند. یکی مشکل سیاسی است. آمریکا و اروپا شراکت راهبردی دارند. هر چند که در دو سه سال اخیر دچار شکاف هایی شده اند. اگر اروپایی بخواهند الان از شریک استراتژیک خود فاصله بگیرند و در کنار ایران و روسیه قرار گیرند، این برای آنها کمی هزینه سیاسی دارد. آنها هم تحت فشار هستند که با ایران کار نکنند. از این طرف هم فشار جمهوری اسلامی هم روی اروپا وجود دارد.

عراقچی ادامه داد: اروپایی‌ها به لحاظ فنی هم مشکلاتی دارند. شرکتها بر اساس سیستم سرمایه داری توسط مدیران و هبئت مدیران خود اداره می شوند. همین توتال 40 درصد از سرمایه گذارانش آمریکایی هستند. اینها می خواهند که با حضور در ایران بازارشان در آمریکا صدمه نبیند.

وی ادامه داد: اروپایی ها هستند که اگر می خواهند که ایران در برجام باقی بماند باید این چالش‌ها را حل کنند. ما جدیت اروپایی‌ها را برای حفظ برجام شاهد هستیم، اما اینکه توان آن را هم دارند را باید منتظر بمانیم و طی چند هفته آینده ببینیم.

معاون وزیر خارجه ایران گفت: اروپاییها باید اقدامی را در شورای امنیت حرکتی انجام دهند که این یکی از شروط ماست. اروپاییها ممکن است هر نیتی داشته باشند اما این ما هستیم که مشخص میکنیم از چه مسیری وارد شویم و‌منافع خود را چطور تامین کنیم.

وی افزود: ترامپ مدعی بود که برجام بدترین توافقنامه ای بود که امریکا امضا کرده است و یکی از ایرادات آن را نبود موضوعات موشکی، دیگری دسترسی‌های نظامی و سومین آن را محدودیت زمانی برای فعالیتهای موشکی و‌ هسته ای ایران دانسته بود که چرا این محدودیتها نامحدود نیست.

عراقچی ادامه داد: اروپا قبول دارد که تا وقتی ایران برجام را اجرا می کند باید از مواهب ان نیز استفاده کند.

وی گفت: ما بحثهای موشکی و حقوق بشری را از برجام جدا کردیم و ترامپ بدنبال پیوند زدن دوباره آنهاست. اروپا باید برجام را به همین شکلی که هست اجرا کنند و به آن پایبند باشند و خارج از آن ما تعهد دیگری نداریم. اگر علاقمند هستند درباره مسایل دیگر بحث کنند باید علاقمندی ما را هم جلب کنند.

عراقچی در ادامه اظهار داشت: مذاکرات موشکی تا به حال نداشتیم و مذاکرات منطقه تنها درباره یمن به دلیل مسایل انسانی و رنجی که آنها میبرند تصمیم گرفتیم با اروپایی‌ها گفتگوهای جداگانه ای داشته باشیم. آقای جابری انصاری با تیمی از ایتالیا، فرانسه، انگلیس و فرانسه درباره یمن مذاکرات را پیش می‌برد.

وی ادامه داد: ممکن است در پایان گفتگوها اگر به نتیجه نرسیم بر اساس بند 36 خارج شویم. آمریکا با خروج‌ خود از برجام خود را از بند 37 محروم کرده و‌ نمی‌تواند از مکانیسم‌های آن استفاده کند. اگر از برجام خارج شویم همه چیز به حالت قبل برمی‌گردد و اروپا و شورای امنیت تحریمهای خود را برمی‌گردانند و ما نیز فعالیتهای خود را از سر میگیریم.

عراقچی گفت: اگر ببینیم مذاکرات خوب پیش می‌رود میتوان زمان را تمدید کرد. ما چند هفته به انها وقت داده ایم و اینکه این‌زمان تمدید شود بستگی به تصمیمات نظام دارد.  در این دو دور گفتگو هنوز نمی‌توانیم بگوییم چه نتیجه ای حاصل می‌شود اگرچه بیانیه پایانی مذاکرات اخیر خوب بود.

معاون وزیر خارجه ایران گفت: جمعه گذشته بیانیه ای که در کمبسیون‌مشترک‌ منتشر شد از بیانیه موگرینی بهتر است و حرکت خوبی دنبال شده است. شروط ما منتقل شده و‌ وضعیت ما‌ روشن است. از این پس مذاکرات کارشناسی دنبال می‌شود با حضور ما‌ تا اگر بسته مورد رضایت ما نبود از همین ابتدا مشخص شود و قدم به قدم پیش برویم.

مذاکره کننده ارشد ایرانی ادامه داد: پیشرفت دو‌ هفته اخیر چشم اندازی به من داد که بگویم وضعیت روشنتر است اما اینکه به آن میرسیم یا نه هنوز نمیتوانیم قضاوت کنیم.

وی ادامه داد: برجام‌ به هیچ‌چیز دیگری ربط ندارد و بجز یمن وارد هیچ‌گفتگو و‌ مذاکره ای‌ نخواهیم شد.

عراقچی گفت: به اروپایی‌ها اصلا نمی توان خوشبین بود. ما در دیپلماسی بر اساس خوشبینی یا بد بینی کار نمیکنیم بخصوص اینکه موارد منفی از گذشته داریم که کودتا از نمونه های ان است. ما با چهار کشوری که علیه ما جبهه بندی کرده اند مذاکره میکنیم و‌کماکان در جبهه انقلاب اسلامی خود هستیم و انها در جبهه مقابل هستند.  برجام براساس بدبینی شکل گرفته است.

وی افزود: در برجام‌منافع بسیاری کسب کردیم که امریکا احساس کرد ضرر کرده و‌خارج شد. با اروپاییها هم بر اساس اعتماد عمل نمیکنیم بلکه بر اساس تضمینها و شروط مقام معظم رهبری کار را دنبال میکنیم. اگر اروپا قادر باشد که بسته پیشنهادی مورد رضایت ما را اریه دهد ما قادر خواهیم بود که تضمینهای لازم را نیز از انها بگیریم.

عراقچی گفت: اف ای تی اف برای مقابله با پولشویی و ‌مقابله با تروریسم است. شورای امنیت و‌اف ای تی اف، القاعده داعش طالبان و النضره را جزو‌گروههای تروریستی قرار داده اند. ما با چالش تروریسم‌واقعی مواجهیم و از سوی دیگر تلاش برای جای دادن گروههای مقاومت در لیست تروریستی مواجهیم. ما در نزدیکی تولید مواد مخدر و قاچاق ان هستیم که باندهای تبهکار‌ پولشویی میکنند و ما باید با ان مبارزه کنیم که راه ان شفافیت وضعیت مالی و بانکی است. با همکاری با اف ای تی اف میتوانیم جلوی این گروههای تروریستی را بگیریم و از سوی دیگر باید جلوی سو استفاده و‌ ورود گروههای مقاومت به لیست تروریستی را بگیریم که ایجاد تعادل بین این دو‌کار دشواری است که باید دنبال کنیم
منبع: تسنیم