حسن گوهرپور روزنامهنگار، نویسنده و پژوهشگر حدود 20 سال است که در عرصه رسانه فعالیت دارد.انجمن او-اسپرت جمهوری اسلامی ایران دارای ۹ سیستم مسابقهای است. او-اسپرت را میتوان در بخشهای هنری، ساحلی، رزمی و ذهنی به شرح ذیل بیان نمود. بخش هنری آن عموماً آتمهای سرعتی در آن لحاظ گردیده است که توانای، چابکی، انعطافپذیری، عکس العمل و چالاکی توأم با تمرکز ورزشکاران مد نظر قرار گرفته و ورزشکار برتر در جریان یک سری جابجای و تکنیکهای سرعتی شناخته میشود این بخش شامل روشهای آمادای (مهارتهای سرعتی)، ایستاتیس (مهارتهای نمایشی) و اسپدان (مهارتهای تعادلی، ترکیبی) و انشان (مهارتهای تیمی) اوتیان (مهارتهای ذهنی) است که در داخل سالن انجام میشود. بخش ساحلی آن شامل روش کاسپین (مهارتهای ساحلی) که ترکیبی از مچ اندازی، دو با مانع همراه با حرکات آکروباتیک و شنا کردن و تیراندازی در ساحل دریا برگزار میشود. بخش مبارزهای آن سه روش اوکسیان (نبرد آزاد) و آکسایا (نبرد ترکیبی) میباشد که در روی سکو و یا میدان نبرد انجام میشود. آخرین بخش آن روش اهمتان (نیمه آزاد) است که قابلیت اجرا در تشک در داخل سالن، کنار ساحل دریا و فضای باز و روی برف در زمستان را دارد.
تاریخچه او-اسپرت
همدان با ۳ هزار و ۱۰۰ سال سابقه مدنیت، اولین پایتخت نخستین تشکیلات حکومتی در ایران بوده که با نامهای باستانی آکسایا، آمادای و اهمتان شناخته شده و بتدریج هگمتانه نامیده شده است.
ورزش سرزمین پارس از سابقه بسیار طولانی برخوردار است، در سال ۱۳۶۰ در روستای آرجان از توابع بهبهان، جام مفرغی یافت شد که شواهد بسیاری از تاریخ ورزشهای ایرانیان را در برداشت. تصاویر منقوش بر یک سینی بدست آمده با قدمت بیش از ۵۰۰۰ سال متعلق به ایران حاکی از آن است که در آن زمان نیز ورزشهای ایرانی و هنرهای رزمی به صورت جدی و کامل مورد علاقه و توجه پارسیان قرار داشته و رزمجویان سرزمین پارس به فنون رزمی دفاعی و کاربرد سلاحهای سرد آشنایی داشتهاند و این موضوع همواره یکی از مهمترین عامل پیروزی سپاهیان ایران در جنگ با دشمنان خود بوده است.
او-اسپرت که از مخفف واژهٔ اوریجنال پرشین اسپرت یعنی ورزش پارسیان اصیل آمده است که در سال ۱۳۷۸ توسط برادران منوچهری ملی پوشان و قهرمانان اسبق ورزشهای رزمی ایران و جهان در همدان پایهگذاری شده و در سال ۱۳۸۵ توسط سازمان تربیت بدنی و کمیته ملی المپیک جمهوری اسلامی ایران، سبک او-اسپرت شناسایی وبه رسمیت شناخته شده و آغاز به فعالیت نموده است. همچنین پس از طی فراز و نشیبهای فراوان و توسعهٔ این رشته ورزشی در سطوح ملی و بینالمللی و سپری شدن هشت سال فعالیت ثمربخش آن، سرانجام عطف به دستور دکتر محمو گودرزی وزیر ورزش و جوانان، کارشناسی و بررسی مجدد گردیده و با یک پله ارتقاء تحت عنوان انجمن او-اسپرت ایران به فعالیت خود ادامه میدهد.
بعلاوه فدراسیون جهانی او-اسپرت (ووف) در ۲۴ آذرماه سال ۱۳۸۴در همدان تأسیس و سپس توسط کمیته ملی المپیک جمهوری اسلامی ایران شناسایی رسما، استاد محمد قاسم منوچهری به عنوان بنیانگذار و دبیرکل آن به جوامع بینالمللی ورزش و سایر کمیتههای ملی المپیک کشورها معرفی شد.
در واقع او-اسپرت برگرفته از مهارتها و بازیهای بومی محلی، نبرد و زورآزمائیها و هنرهای اقوام سنتی سرزمین پارس است که به شکل مؤثر و امروزی خود درآمده است. این رشته مدرن و پرطرفدار توسط مرکز پژوهش و مطالعات استراتژیک فدراسیون جهانی او-اسپرت (ووف) پس طی مراحل ارزیابی، استانداردسازی و بازسازی تکنیکهای آن در بخشهای هنری، ساحلی و مبارزهای طی سنوات گذشته رشد نموده و در سایر کشورها توسعه یافته است.
واژهها و کلیه الفاظ به کارگیری شده در او-اسپرت پارسی است و مبتکران آن توسعهٔ فرهنگ غنی پارسی را یکی از اهداف استراتژیک جنبش جهانی او-اسپرت میدانند و هفت سیستم مسابقهای آن را به نامهای باستانی شهرهای سرزمین پارس نهادهاند؛ که نه تنها این نامها آدمی را به عمق تاریخ سرزمین پارس هدایت میکند بلکه هنر و فرهنگ این سرزمین را به جهانیان عرضه میکند.
بخش هنری آن عموماً آتمهای سرعتی در آن لحاظ گردیده است که توانای، چابکی، انعطافپذیری، عکس العمل و چالاکی توأم با تمرکز ورزشکاران مد نظر قرار گرفته و ورزشکار برتر در جریان یک سری جابجای و تکنیکهای سرعتی شناخته میشود این بخش شامل روشهای آمادای (مهارتهای سرعتی)، ایستاتیس (مهارتهای نمایشی) و اسپدان (مهارتهای تعادلی، ترکیبی) است که در داخل سالن انجام میشود.
بخش ساحلی آن شامل روش کاسپین (مهارتهای ساحلی) که ترکیبی از مچ اندازی، دو با مانع همراه با حرکات آکروباتیک و شنا کردن در ساحل دریا برگزار میشود.
بخش مبارزهای آن سه روش اوکسیان (نبرد آزاد) و آکسایا (نبرد ترکیبی) میباشد که در روی تشک و داخل رینگ انجام میشود. آخرین بخش آن روش اهمتان (نیمه آزاد) است که قابلیت اجرا در داخل سالن، کنار ساحل دریا و فضای باز و روی برف در زمستان را دارد.