میز سیاست – اختصاصی تحریریۀ آفتاب صبح
به گزارش آفتاب صبح، پیش از این در همین راستا یک منبع آگاه در رابطه با جابهجاییها استانداران از طرف وزارت کشور دولت دوازدهم گفته بود: استانداران آذربایجان شرقی، اصفهان، هرمزگان تغییر خواهند کرد و گزینههای نهایی برای این استانها به زودی معرفی میشوند.
این منبع آگاه که نخواسته بود نامی از وی ذکر شود در ادامه اضافه کرد: «محسن نریمان» معاون وزیر راه و شهرسازی در دولت یازدهم جایگزین «ربیع فلاح جلودار» در استانداری استان مازندران میشود و «ربیع فلاح» نیز به استانداری قزوین خواهد رفت.
او در خصوص استاندار شهر تهران نیز اظهار داشت: حسین هاشمی قطعاً در دولت دوازدهم استاندار تهران نخواهد بود و در حال حاضر فریدون همتی، استاندار قزوین در دولت یازدهم و علی اوسط هاشمی، استاندار سیستان و بلوچستان از جدیترین گزینههای جانشینی هاشمی در استانداری تهران محسوب میشوند که هنوز درباره اینکه کدام گزینه معرفی شود تصمیم نهایی گرفته نشده است.
این تغییر و تحولات در حالی در دستور کار وزارت کشور قرار گرفته است که رحمانی فضلی، چندی پیش در گفتوگویی با رسانه ملی بابیان اینکه بنا داریم جابجایی استانداران و فرمانداران حداقلی باشد، گفت که «تلاش میکنیم تا آخر شهریور این تغییرات انجام شود.»
اما ایسکانیوز هم در گزارشی اعلام کرده بود که تصمیم گرفته شده است یکی از ویژگیهای استانداران انتخابی این باشد که از افراد بازنشسته استفاده نشود و میانگین سنی استانداران ۵ سال کاهش یابد.
در ادامه و در 3 بخش که این مطلب بخش نخست آن خواهد بود (10 استاندار به ترتیب حروف الفبا) نگاهی خواهیم داشت به وضعیت استانداران و احتمال تغییر و تحول آنها.
اسماعیل جبارزاده / آذربایجان شرقی/ می رود
اسماعیل جبارزاده (زاده ۱۳۳۹ در شهرستان خوی)، استاندار بومی استان آذربایجان شرقی در دولت یازدهم این کارنامه را از خود دارد: نماینده اصلاح طلب تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس چهارم، پنجم، ششم و هفتم، عضو هیئت رئیسه مجلس ششم، نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس هفتم و عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی.
استاندار بودن در تبریز چندان کار دشواری نیست؛ ظاهراً تبریز خیلی از اولینها را در کارنامۀ خود دارد؛ اولین چاپخانه، اولین پستخانه؛ اولین مدرسه کر و لالها؛ اولین شهرداری و ... بنابراین مردم سطح تواقع بالایی از شهر دارند و بر همین اساس هم اینقدر از منظر شهری دارای طراز قابل قبولی هستند که می دانند باید از مدیر چه مطالباتی داشت؛ از همۀ اینها مهمتر این است که استاندار در آذربایجان شرقی با سرمایهگذارهای زیادی مواجه است؛ اساساً عادتی که آذریها دارند و ادامهدار هم بوده این است که علاقمند به سرمایهگذاری در شهر زادگاهشان هستند و همین به دولت کمک کرده که به ویژه در آذربایجان شرقی اوضاع بهتری داشته باشد؛ بر همین اساس هم خیرین دلسوز این شهر کوشیدهاند، با جلوگیری منطقی از تکدیگری، لقب ارزشمند «تبریز شهر بیگدا» را به آن بخشیده و مساعدتهای آبرومندانه را جایگزین تکدیگری و گداپروری کنند که البته این را استاندار نباید به حساب خود بگذارد!
در اواخر عمر دولت یازدهم این استان به عنوان پایلوت اقتصاد مقاومتی معرفی شد؛ قرار بود کارهای قابل توجهی انجام شود استاندار هم اعلام کرده که ما برتر بودهایم (در مقایسه با کجا و کی و کدام استان؟ مثلا در مقایسه با دو استان پایلوت دیگر؟ یعنی لرستان و کرمان؟ از آنجایی که کرمان سرمایهگذاری بیشتر در بخش خصوصی دارد ظاهراً باید به آمارها نگاهی دوباره شود توسط استاندار آذربایجان شرقی).
اینجاست که جبارزاده استاندار آذربایجان شرقی آمار ارائه کند که توان او در جذب سرمایهگذار داخلی و خارجی چقدر بوده است.
اما در مورد ماندن یا رفتن او از این استان باید گفت او در این روزها بیشتر علاقمند است در کنار مدیران عالی دولت دیده شود؛ از جهانگیری معاون اول که هم حزبی اوست تا برخی وزرا! ظاهرا او علاقمند است به بدنه دولت بپیوندد!
یکی از سایتها اعلام کرده که؛ گمانهزنیها در رابطه با جابجایی اسماعیل جبارزاده قوت یافته و رسانهها از قطعیت عدم استمرار حضور جبارزاده در کاخ استانداری آذربایجانشرقی خبر میدهند. از سویی دیگر تحلیلگران بر این باورند سفر اخیر رئیس دفتر ریاستجمهوری به تبریز هم بهمنظور بررسی عملکرد جبارزاده بوده و واعظی با دو طیف به گفتوگو نشسته است که برخلاف گروه اول، اصلاحطلبان با گلایهمندی از عملکرد استاندار آذربایجانشرقی بر واعظی تاثیر بیشتری گذاشتهاند.
هرچند بهصورت جد گزینههای جایگزین استاندار آذربایجانشرقی مطرح نشده اما آقایان پوریحسینی و علیاصغر الموسوی دو چهرهای هستند که از مدتها قبل نامشان برای تصدی پست استانداری مطرح است و شانس رئیس سازمان خصوصیسازی کشور برای رسیدن به کرسی مدیریت اجرایی استان بیشتر از کاندیدای شکستخورده انتخابات مجلس به نظر میرسد.
پوریحسینی که در زمان انتخابات ریاست ستاد روحانی را برعهده داشت، مورد قبول اصلاحطلبان است و بهخاطر داشتن مواضع سیاسی نسبتاً تند، اصلاحطلبان او را به جبارزاده ترجیح میدهند. از منظر جریان حامی دولت اسماعیل جبارزاده نتوانسته در عرصهی سیاسی از حقوقِ اصلاحطلبان دفاع و در ارائهی سهم و کرسی به آنان، عملکرد مطلوبی را به نمایش بگذارد.
قربانعلی سعادت / آذربایجان غربی/ می رود
به گزارش آفتاب صبح؛ قربانعلی سعادت (زادۀ روستای قره باغ در ارومیه)، استاندار بومی استان آذربایجان غربی در دولت یازدهم و رکورددار سمت استانداری در ایران است. وی سابقه استانداری استانهای آذربایجان غربی، قم و لرستان را نیز در کارنامه خود دارد. سعادت قبل از گزینش جهت استانداری آذربایجان غربی، مدیرعامل منطقه آزاد ماکو بود.
سعادت ظاهراً از عملکرد خود در دولت تدبیر و امید رضایت داشته و در یک نشست خبری گفته: شخص رئیس جمهوری، دولت و مدیریت استان در ابتدای فعالیت در استان 2 دغدغه مهم احیای دریاچه ارومیه و فعالیت دوباره واحدهای تولیدی در راستای ایجاد اشتغال پایدار برای جوانان را داشتند که با تلاش کم نظیر مسئولان در سطح ملی و استانی، این دو دغدغه تا حدود زیادی رفع شد.
احیای دریاچه ارومیه دغدغه جدی دکتر روحانی بود که در ابتدای فعالیت دولت مورد توجه جدی قرار گرفت و با راهاندازی ستاد ویژه احیای دریاچه، برنامهریزیها به طرحهای اجرایی تبدیل شد و روند اجرایی به خود گرفت.
استاندار آذربایجان غربی همچنین با بیان اینکه تاکنون از هیچ خدمتی شانه خالی نکردهام، گفته: در صورتی که مدیران ارشد کشوری صلاح بدانند، کار خود را ادامه می دهم. از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون از هیچ سمتی استعفا ندادهام و در مسئولیتهای مختلف در راستای خدمت به نظام تمام توان خود را به کار گرفتهام.
اما ظاهراً او باید دیگر از استانداری آذربایجان غربی خداحافظی کند؛ او پیش از این مدیر منطقه آزاد ماکو هم بوده؛ و ظاهرا در ابتدای تصدی بر استانداری اختلافاتی هم با مدیر منطقه آزاد ماکو داشته است؛ به هر حال به علت بازنشستگی و اجرای قانون منع به کارگیری بازنشستگان(البته اگر استانداران مستثنی نشوند) احتمالاً باید جای خود را به نیروهای جوانتر بدهند. در این قانون البته به کار گیری مقامات مذکور در بندهای الف-ب-ج- ماده 71 قانون مدیریت خدمات کشوری و همترازان آنها؛ ایثارگران و فرزندان شهدا و جانبازان 70 درصد و بالاتر در سمت های مذکور در بندهای الف- ب و ج ماده 71 قانون مدیریت خدمات کشوری و دارندگان اختیارات خاصه مقام معظم رهبری و نیروهای مسلح و وزرات اطلاعات در دستگاه متبوع خود بلامانع است.
مجید خدابخش / اردبیل/ می رود
مجید خدابخش سابقۀ استانداری نداشته است؛ اما معاون استاندار بوده؛ البته مدتی هم سرپرست استانداری آذربایجان شرقی بوده است؛ در ابتدای حضورش در اردبیل مردم از او چند تقاضا داشتند؛ تکمیل پروژههای عظیم همچون راهآهن اردبیل، پتروشیمی، منطقه ویژه اقتصادی، منطقه ویژه گردشگری در سرعین و مشگینشهر توجه به راههای مواصلاتی استان در جنوب، شمال، شرق و غرب توجه به اصل توسعه پایدار اردبیل در بخشهای کشاورزی و گردشگری و ... حالا باید دید کدامیک از این موارد انجام شده است؟
خودش میگوید: از آغاز دولت تدبیر و امید طرحها و برنامههای زیربنایی برای توسعه استان تعریف و اجرایی شده که نمونه بارز آنها چهار مگاپروژه بود که با تکمیل و بهرهبرداری کامل تحول عظیمی در استان ایجاد خواهد شد. استاندار اردبیل منطقه آزاد تجاری و صنعتی، منطقه ویژه اقتصادی، شبکه پایاب خداآفرین و شروع عملیات پهنههای معدنی را از جمله طرحهای بزرگ استان دانسته و گفته: منطقه آزاد تجاری، صنعتی در دولت تصویب شده و در مرحله بررسی نهایی در مجلس شورای اسلامی است. (البته در مورد ایجاد منطقه آزاد توضیح نداده که این موضوع واقعاً در انتظار آمدن به صحن علنی ماند و الان هم شرایطش چندان امیدوار کننده نیست).
خدابخش چقدر توانسته غیر از بودجههای تخصیص یافته سرمایهگذار به استان اردبیل بیاورد؛ باید از اینکه بانکها همکاری نمیکنند و هلدینگهای مهم سرمایهگذاری داخلی باید جلو بیایند و قوانین دستوپاگیر است و اختیارات نداریم به عنوان حرفهای تکراری دست برداریم. استاندار که به استان میرود نباید اول شعار بدهد؛ او میداند استان چه ظرفیتهایی دارد و باید به کجا برسد؛ اگر قرار بود کسانی وارد کار در دولت تدبیر و امید شوند که بخواهند مسیر پیشین را ادامه دهند که تفاوتی بین دولتها نبود؛ اهمیت دولت تدبیر این بود که گفت ما به سرمایهگذار احترام میگذاریم؛ اما برخی استانداران دنبال انجام کارهای یومیه و عمومی استاندار در استان هستند.
در صورت تمایل دولت به ادامه همکاری با مجید خدابخش در اردبیل ممکن است یک سال دیگر ماندگار شود اما احتمال حضور او در استانهای آذربایجان غربی؛ شرقی؛ زنجان و قزوین هم وجود دارد.
رسول زرگرپور / استاندار اصفهان/ می رود
از همان روزهای آغازین حضور زرگرپور در اصفهان موضوع تغییر او مطرح بود؛ اما هیچ اتفاقی نیافتاد. حتی با وجود آن هم حاشیۀ انتخابات نمایندگی مجلس هم باز برای او اتفاقی نیافتاد فقط شماره تلفن همراهش خاموش و از دسترس خارج شد.
حالا اما؛ که نخستین دوره شورای شهر اصفهان است با 13 عضو آن از یک جبهه سیاسی انتخاب شدهاند و پس از 14 سال حضور اکثریت یک جناح، مدیریت شهری اصفهان را جناح دیگری در دست گرفته است، شنیده ها حاکی از آن است که تغییر استاندار اصفهان نیز در دست بررسی است.
این درحالیست که اکثر ظنها برای انتخاب جایگزین رسول زرگرپور در استانداری اصفهان، گزینههایی همچون محمود حسینی و حسین رضایی را هدف قرار داده بود؛ اما گمانههای جدید خبر از طرح گزینههایی همچون طباطبائی نژاد که پیشتر نماینده اردستان در مجلس بود، دارد. البته مرتضی بانک هم یکی از گزینهها بود که دبیر شورای عالی مناطق آزاد شد.
سید حمید طهائی / البرز / می ماند
سید حمید طهائی (زاده ۱۳۳۱، همدان)، استاندار استان البرز در دولت یازدهم بود او جایگزین سید طاهر طاهری، استاندار سابق البرز که به مدت ۸ ماه در این سمت در دولت یازدهم شد. طهائی پیشتر معاون سیاسی استانداری همدان و استاندار استانهای مرکزی، سمنان، قم و استاندار اردبیل پس از محمود احمدینژاد و همچنین، رئیس کمیسیون اجتماعی شورای عالی انقلاب فرهنگی بوده است. او معتقد است طی 4 سال گذشته دولت تدبیر و امید در استان نوپای البرز اقدامات چشمگیری در زمینه طرح های تولیدی، صنعتی، سرمایهگذاریهای دولتی، خصوصی و خارجی انجام داده است. وی اظهار داشت:این تلاش دولت موجب شد که استان البرز در کشور در بخش سرمایهگذاریها و رشد تولید وزیر ساختها برتر شناخته شود.
طهایی استاندار با تجربهای است؛ حضور او در دولت روحانی به نوعی سهم اصلاحطلبهاست؛ احتمال ادامۀ حضور او برای یک سال دیگر در استان البرز وجود دارد؛ اما بعید است او از چرخۀ استانداران کشور خارج شود؛ احتمال حضور او در استان همدان که شهر محل تولد اوست هم بسیار اندک است؛ به دلیل اینکه استان همدان گرایش به استاندارانی دارد که زمینههای اصولگرایی پر رنگی داشته باشند؛ در غیر این صورت کار با نمایندگان مجلس برایش بسیار سخت خواهد شد.
محمدرضا مروارید / ایلام/ می ماند
در ایلام نمایندۀ مجلس شدن و استاندار شدن، بسیار زیاد به گروهها و طوایف بستگی دارد؛ محمدرضا مروارید (زاده ۱۳۳۶ ایلام)، استاندار استان ایلام در دولت یازدهم بسیار آرام و فرزند مرحوم آیتالله محمدتقی مروارید نماینده دوره اول مجلس خبرگان است. او اگرچه در ابتدای دولت تدبیر در سال 93 به خاطر عدم هماهنگی با دولت اخطار گرفت اما در باقی راه بسیار معتدل عمل کرد؛ او اساساً استانداران پیش از خود را هم دلسوز میدانست و فقط برخیها را از روی اینکه ناآگاه بودند نکوهش میکرد.
در همین راستا؛ محمدرضا مروارید استاندار ایلام در گفتگوی اختصاصی با ایسکانیوز در خصوص اینکه در دولت دوازدهم برای ابقای شما در استانداری مذاکره ای شده است یا خیر گفت: در دولت دوازدهم حضور دارم. حتی اگر به عنوان استاندار حضور نداشته باشم به عناوین دیگری هستم اما هنوز مذاکرهای در این خصوص با من صورت نگرفته و به زودی تصمیماتی برای استانداران گرفته خواهد شد.
مصطفی سالاری / بوشهر/ می رود
به گزارش آفتاب صبح؛ مصطفی سالاری (زاده ۱۳۵۵ در روستای دشت گور، شهر شبانکاره از توابع شهرستان دشتستان)، استاندار استان بوشهر در دولت یازدهم؛ او همچنین جوانترین استاندار دولت یازدهم بود.
مصطفی سالاری پس از کشوقوسهای فراوان و در میان گزینههای متعدد، در ۱۳ آذر ۱۳۹۲ به عنوان استاندار بوشهر در دولت یازدهم معرفی شد تا به عنوان جوانترین استاندار دولت روحانی، باشد. از چهرههای بومی نظیر اسماعیل تبادار، جوانشیر کدخداپور، عباس علوینژاد و عبدالرحمن ندیمی بوشهری جز گزینههای جدی تصدی استانداری بوشهر بودند.
اما امروز خبرها حاکی از آن است که سه گروه در استان بوشهر بر سرِ استاندار بوشهر در حال رقابت تنگاتنگ هستند
هم اکنون طیف نزدیک به استاندار بوشهر به شدت در حال رایزنی با مرکز برای تعیین استاندار بعدی است. این گروه سعی دارند پس از رفتن سالاری موقعیت خود را حفظ کنند و به همین دلیل بعضی از آنان انتخاب گزینه های غیربومی را هم مدنظر قرار دادهاند.
در مقابل آنان، گروه همیشه منتقد سالاری بوده که تاکنون چند گزینه را به مرکز معرفی کرده است. این گروه که در همان ابتدا سراغ گزینه همیشگی خود همچون سالهای گذشته رفته است زمانی که با مخالفتهای طیف مقابل مواجه شد چهرههای دیگری را به مرکز معرفی کرده است. البته هنوز هم گزینه اول آنان استاندار اسبق بوشهر است اما اعلام کردهاند در صورت عدم پذیرش آن توسط دولت، گزینههای دیگری هم مدنظر دارند.
در مقابل این دو گروه طیف اصلاحطلبان دشتستان وجود داشته که البته در زمان استانداری سالاری از وی حمایتهایی داشتهاند اما هیچ گاه استاندار بوشهر مطلوب آنان نبوده است.
مصطفی سالاری به دلیل اینکه حاشیهای در استان بوشهر نداشت احتمال اینکه در جرگه استانداران دولت دوازدهم هم قرار بگیرد زیاد است. شاید حضور او در استان هرمزگان و به جای جاسم جادری یکی از گزینهها باشد. یکی دیگر از احتمالات این است که او به وزرات نفت یا منطقه آزاد برود.
سیدحسین هاشمی / تهران/ می رود
سیدحسین هاشمی (زادۀ ۱۳۳۲ در شهرستان میانه، آذربایجان شرقی) از دوره چهارم در مجلس شورای اسلامی به عنوان نماینده شهرستان میانه حضور داشته و در دورههای پنجم، ششم، هفتم و هشتم به عنوان رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی نیز بوده است. او به احتمال زیاد از تهران خواهد رفت. یکی از گزینههای جدی جایگزینی او اوسط هاشمی استاندار فعلی سیستان و بلوچستان است. اما اوسط هاشمی میگوید: تاکنون درباره تصدی استانداری تهران با بنده صحبتى نشده و اینگونه مسائل اظهارنظر جریانات است. او تاکید میکند که اینگونه مسائل اظهارنظر جریانات است و بنده در اینباره اطلاعى ندارم. اوسط هاشمى درباره حضور مجددش در استاندارى سیستان و بلوچستان هم گفت: هنوز هیچگونه صحبتى هم در این زمینه با بنده مطرح نشده و فعلا در استاندارى حضور دارم.
احتمال حضور او به عنوان استاندار در استانهای آذربایجان شرقی و غربی؛ همچنین ادبیل هم محتمل است.
قاسم سلیمانی دشتکی / چهارمحال و بختیاری / می رود
قاسم سلیمانی دشتکی (زاده ۱۳۳۴، دشتک)، فعال سیاسی و عضو حزب کارگزاران سازندگی است. قاسم سلیمانی دشتکی منتقدان زیادی دارد؛ عملکرد او چندان رضایتبخش نبوده؛ ارتباط چندانی هم با رسانهها نداشته است؛ در آمارها آمده که: امروز و در آستانه آغاز سال پنجم دولت تدبیر و امید مردم استان با بیکاری 22.6 درصدی دست و پنجه نرم میکنند که این آمار از سال 92 تاکنون تقریبا دو برابر شده است. روزی نیست که از گوشه و کنار خبری مبنیبر تعطیلی واحدهای صنعتی و کارخانجات استان به گوش نرسد صادرات استان از 183 میلیون دلار در سال 92 اکنون به 16.3 میلیون دلار در سال 95 رسیده است، علیرغم سفرهای خارجی متعدد مسئولین و مدیران، خبری از سرمایهگذاری خارجی نیست.
درباره نگاه او به گردشگری هم نوشتهاند که: امروز بزرگترین ظرفیت استان یعنی گردشگری و صنعت توریسم در کما به سر میبرد صنعتی که حسن روحانی در سال 92 به مردم این استان وعده داد که با تقویت آن به قطب گردشگری کشور تبدیل می کند. طرح انتقال آب بن-بروجن که مهمترین طرح انتقال آبی بود و مردم را از رنج تشنگی نجات میداد و جناب رئیس جهمور وعده بهرهبرداری آن را تا پایان سال 95 داده بود اکنون تنها 19 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است، راه آهن استان که سالهاست مردم چشم انتظار تحقق این پروژه برای خروج استان از بن بست هستند و قرار بود در آغاز بکار دولت یازدهم این پروژه تقریبا پنج ساله به پایان برسد اکنون خبرها حاکی از آن پیشرفتی نزدیک به صفر درصد دارد و این پروژه اکنون و بعد از گذشت سالها هنوز در مرحله مطالعه است.
در این روزها گمانهزنیها درباره بقای قاسم سلیمانی بر مسند استانداری استان و یا گزینههای جایگزین وی در محافل مختلف شنیده میشود قطعا آنچه واضح است این است که استان با وجود مدیرانی ضعیفی که بارها استاندار نسبت به تغییر آنها هشدار داد اما در عمل استان با این مدیران در راه توسعه لنگ لنگان پیش رفت.
منتقدانش میگویند: استاندار باید شجاعت برخورد قاطعانه با فساد و ناکارآمدی مدیران دستگاهها و ادارات را داشته باشد در صورتی که شجاعت در برخورد با ناکارآمدی باید از ویژگیهای استاندار باشد.
منتقدانش معتقدند: آنچه بیش از همه چیز باید مدنظر مدیران و بخصوص استاندار محترم باشد پرهیز از قومگرائی و انتصابات فامیلی است سالهاست استان ما از قومگرایی برخی مدیران رنج میبرد همین امر باعث به حاشیه رفتن حضور نخبگان و کاربلدان در مسند امور استان باشد قومیتگرائی ارتباط مدیران را با نخبگان کمتر میکند و مدیر مربوط از بطن جامعه، از نیاز واقعی مردم و از اولویتهای توسعه بیاطلاع باقی میماند.
علی اکبر پرویزی / استاندار خراسان جنوبی/ می ماند
به گزارش آفتاب صبح؛ علی اکبر پرویزی استاندار خراسان جنوبی است؛ او پیش از این استاندار خراسان شمالی بود و با پیوستن خدمتگذار به وزارت کشور جای او در خراسان جنوبی را به خود اختصاص داد؛ استان خراسان جنوبی از جمله استانهایی است که پس از انتخابات 7 اسفند شایعه تغییر استاندار آن به گوش رسید و هم اکنون چند روزی است در شبکههای اجتماعی جابجایی استاندار خراسان جنوبی مطرح است و گزینه های زیادی نیز برای نشستن بر کرسی مقام عالی دولت در استان از سوی افراد و جناح های مختلف مطرح میشود.
بهروز بنیادی یک عضو فراکسیون امید و عضو مجمع نمایندگان استانهای خراسان در این ارتباط گفته است: در خصوص تغییر مدیران در مجمع نمایندگان استانهای خراسان تصمیمگیریهایی شده است.
پایان بخش اول