کد خبر : 72362 تاریخ : ۱۳۹۶ دوشنبه ۲۰ شهريور - 11:45
رییس اورژانس اجتماعی کشور اعلام کرد تکذیب خبرهای خودکشی دو جوان ایرانی در چالش نهنگ آبی رییس اورژانس اجتماعی کشور، انتشار کلیپ‌هایی مبنی بر خودکشی دو جوان ایرانی بدلیل بازی در چالش «نهنگ آبی» را تکذیب کرد و گفت: تا به حال هیچ مورد خودکشی از طریق بازی مذکور در ایران رخ نداده است؛ هرکسی می‌تواند کلیپ‌های مختلف خودکشی را که دلایلی جز این بازی دارند را به دست آورده و با نگارش زیرنویسی به‌ روی آن علت را شرکت در چالش نهنگ آبی عنوان کند، اما این ادعاها کاملا بی‌پایه و اساس است.

به گزارش آفتاب صبح؛ حسین اسدبیگی در گفت‌وگو با ایسنا، درخصوص چالش نهنگ آبی و انتشار اخباری مبنی بر خودکشی دو جوان ایرانی بدلیل شرکت در این بازی، ضمن تکذیب این اخبار گفت: با وجود آنکه در گروه‌ها و کانال‌های فضای مجازی ادعا شده است که در ایران هم جوانانی به واسطه شرکت در یک بازی کامپیوتری دست به خودکشی زده‌اند اما این شایعات را کاملا بی‌اساس می‌دانیم.

وی در ادامه با بیان اینکه اقدام به خودکشی در افراد پیچیده‌تر از آن است که از طریق بازی به آن دست بزنند، ضمن تاکید بر آنکه هیچ‌گونه خودکشی در ایران از طریق بازی مذکور تا این لحظه رخ نداده است، گفت: در دنیا نیز تعداد افرادی که از طریق این بازی اقدام به خودکشی کرده‌اند در مقایسه با حدود یک میلیون نفری که هر ساله از طریق خودکشی فوت می‌کنند، بسیار ناچیز و کمتر از 30 نفر گزارش شده است در حالی که معتقدم انتشار اخبار و کلیپ‌های مربوط به این بازی بیشتر  باعث گرایش نوجوانان و جوانان به آن خواهد شد.

رییس اورژانس اجتماعی کشور تاکید کرد: از تمامی کاربران اینترنت، می‌خواهیم که با انتشار اخبار کلیپ‌های مربوط به این بازی به تبلیغات غیرمستقیم آن دامن نزنند. زیرا در فضای مجازی به راحتی نمی‌توان اطلاع‌رسانی را مدیریت کرده و سره را از ناسره تشخیص داد.

 

 

قاعده ی بازی نهنگ آبی چیست؟
لازه به توضیح است که این بازی بر اساس رابطه ی بین شرکت کنندگان و گردانندگان بازی پیش می رود و مجموعه ای از وظایف است که هر روز یک بار در نیمه های شب به شرکت کنندگان محول می شود و آنان برای ورود به مرحله ی بعدی بازی باید آن را به انجام برسانند و مدارک و شواهد انجام آن را از راه اینترنت برای گردانندگان بازی ارسال کنند.
 
پنجاه وظیفه بطور اختصاصی برای هر شرکت کننده در نظر گرفته می شود که بازی را تا پنجاه روز طول می دهد؛ البته هر شرکت کننده تنها عبور از 49 مرحله را می بیند چراکه با عبور از مرحله ی آخر شرکت کننده دیگر در قید حیات نخواهد بود که پیروزی اش را جشن بگیرد!
 
اطلاع دقیقی از مراحل مختلف بازی در دست نیست اما یافته هایی که از شرکت کنندگانی که بازی را به آخر برده اند به جا مانده و اظهارات کسانی که در تمام کردن آن ناموفق بوده اند، نشان می دهد بازی از مراحل ساده ای مثل ارسال عکس و اطلاعات شخصی برای گردانندگان آغاز می شود و تا بیدار شدن در ساعت مشخصی از نیمه شب و تماشای فیلم های ترسناک، نشستن روی بام و آویزان کردن پاها، رفتن روی لبه ی پل، بالا رفتن از جرثقیل های بلند ساختمانی، گردش شبانه در گورستان ها، حک کردن طرح یک نهنگ آبی روی ساعد با جسمی تیز، بریدن دست و فروکردن سوزن در بدن شرکت کننده را در بر می گیرد؛ آخرین وظیفه -که معنای پیروزی را البته برای گردانندگان بازی کامل می کند- خودکشی است!
 
در مرحله ی پایانی چالش، شرکت کنندگان که طی 49 روز توسط گردانندگان بازی از نظر روانی برای از بین بردن خودشان آماده شده اند، فرمان خودکشی را دریافت می کنند. (ناگفته نماند که هر شرکت کننده از ابتدای بازی به پایان آن واقف است). گفته می شود گردانندگان بازی با اتکا به اطلاعاتی که در طول بازی از شرکت کننده دریافت کرده اند، او را تهدید می کنند که اگر مراحل بازی را به پایان نبرد، اعضای خانواده اش به خطر می فتند. بنابراین شرکت کننده باید از کارهایی که انجام داده فیلم و عکس تهیه کند تا به گردانندگان بازی اثبات کند که کارش را بخوبی انجام داده است؛ البته این به ندرت شامل مرحله ی آخر بازی می شود؛ چونمرده ها نمی توانند چیزی را ارسال کنند. به همین دلیل در برخی موارد نمی توان خودکشی را به این بازی نسبت داد، مگر اینکه شواهدی از شرکت فرد در بازی برجای مانده باشد.
 
ریشه های قضیه نهنگ آبی بازی آدم کش
چرا «نهنگ آبی»؟ گفته می شود که مبتکر این چالش با انتخاب این اسم به نهنگ هایی اشاره کرده که در سواحل به گل می نشینند؛ اتفاقی مرموز که گرچه علتش دقیقاً مشخص نیست اما باور عامه بر این است که این نهنگ ها، «خودکشی» می کنند.
 
این به اصطلاح بازی اولین بار سال 2013 در یک شبکه ی اجتماعی روسی به نام «وی کنتاکت» آغاز شد و گفته می شود که سال 2015 منجر به اولین خودکشی شد. فیلیپ بودکین خودش ادعا کرده که بازی را اختراع کرده است؛ همین ادعا منجر شد او به اتهام تحریک حداقل 16 نوجوان به خودکشی بازداشت شود. گرچه، با دستگیری او بازی همچنان ادامه یافت که این نشان می دهد این بازی بیش از یک مغز متفکر و گرداننده دارد.
 
روسیه از کشورهایی است که بیشترین شرکت کننده در این چالش را دارد؛ بعد از اینکه در سال 2016 یک روزنامه نگار مقاله ای نوشت و بسیاری از قربانیان خودکشی های جداگانه را به این بازی مرتبط دانست، توجه عمومی به این پدیده جلب شد و بسیاری از نوجوانان که چیزی از این چالش نشنیده بودند هم جذب آن شدند.
 
در همان روسیه، اخیراً یک دختر هفده ساله هم به اتهام اینکه مغز متفکر بازی بوده و چندین نوجوان را وادار به خودکشی کرده، بازداشت شده است. دست کم دو بازداشت دیگر در رابطه با این بازی صورت گرفته است.