وزیر امور خارجه کشورمان دوشنبه شب در گفتوگوی ویژه خبری تأکید کرد، ایران امنترین کشور منطقه و امنیتش را مدیون مشارکت مردم و حضور در مردم در صحنه است.
به گزارش آفتاب صبح؛ گزیده سخنان محمدجواد ظریف در زیر می آید:
دو دیدگاه درباره تامین امنیت در منطقه وجود دارد دیدگاهی که می خواهد امنیت خود را از حضور مردم و با مشارکت مردم تامین کند و دیدگاه دیگر این است که امنیت را از بیرون خریداری کند
امنیت را به بهای خرید سلاح برای صدام حسین در سال گذشته کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس 116 میلیارد دلار خرید تسلیحاتی داشتند
برخی کشورهای منطقه خیال می کنند می توانند از این طریق امنیت به دست آورند
ایران به خودش و مردم خود اطمینان دارد
برخی کشورها چون نیاز به گرفتن امنیت از بیرون دارند نیازمند این هستند که بگویند خطری در منطقه آنها را تهدید می کند
برخی همسایگان تلاش می کنند، نشان دهند در خطر هستند
برخی از همسایگان در دولت اوباما سراسیمه به کمپ دیوید رفتند و به او گفتند شما ما را رها کردید و به سمت ایران رفتید
من نمیتوانم ادعا کنم که برجام نمیشد بهتر از این نوشته شود اما میتوانم ادعا کنم که برجام فعلی همه آن چیزی که ما یا آمریکا میخواستیم نیست.
ترامپ در سخنرانی اردیبهشت ۹۵ و قبل از نامزدی در انتخابات آمریکا در ایپک گفت که اولین اولویت من پاره کردن برجام است اما الان بعد از 390 روز از انتخابش نتوانسته این کار را انجام دهد. نه اینکه علاقه نداشته باشد، بلکه به این خاطر که اطرافیانش به او گفتهاند با این کار آمریکا منزوی میشود.
ترامپ وقتی میخواست به منطقه بیاید گفت هدف من دوشیدن کشورهای منطقه است. آنها با ایران نمیتوانند چنین کاری انجام دهند و به همین خاطر هیچ وقت با ایران سر سازش نداشتهاند.
آنچه که ترامپ دارد انجام میدهد کاملا قابل پیشبینی بوده است.
ما از آمریکا توقع نداشتیم که با حسن نیت کار را انجام دهد، در جای جای برجام آوردیم که طرفها باید با حسن نیت کار کنند و این به خاطر این است که از روز اول این نگرانی وجود داشت که آنها این کار را انجام دهند.
البته بیشترین قراردادهای فاینانس مستقیم در همین یک سال که ترامپ آمده توسط ایران بسته شده است.
اگر دولت خانم کلینتون روی کار آمده بود اینکه با این میزان خصومت به برجام نگاه کند کمتر بود اما اینکه با صداقت هم کار کنند، اینطور نبود.
ترامپ از زمانی که آمده تلاش کرده تمام یادگارهای اوباما را از بین ببرد و تنها یادگار اوباما را که نتوانسته از بین ببرد برجام بوده است.
بزرگترین تغییرات ساختاری در وزارت امور خارجه پس از انقلاب ایجاد شده که این تغییرات هم در سطح معاونتها و هم در لایههای مدیریتی است .
پیش از این وزارت امور خارجه براساس معاونت منطقه ای عمل می کرد؛ معاونت منطقه ای را حدف کردیم و معاونت سیاسی و اقتصادی داریم البته معاونت تخصصی کماکان هستند.
هشت دستیار وزیر در حوزه های منطقه ای خواهیم داشت که تجربه کاملا جدیدی است که این امکان را فراهم کرد که دیپلماسی در خدمت توسعه اقتصادی و اقتصاد مقاومتی باشد.
ما در معاونت اقتصادی سه اداره کل داریم دفتر پایش روابط دوجانبه دفتر دیپلماسی اقتصاد مقاومتی و همکاری های بین الملل کارها را دنبال می کنند.
البته نباید فراموش کرد که وزارت امور خارجه مسوول روابط اقتصادی نیست تسهیل کننده هست و دستگاهها مختلف کارآمدی خود را انجام می دهند.
ما در تغییر ساختار لایه های مدیریتی تغییراتی ایجاد شد و هدف این بود کارشناس را به مرحله تصمیم سازی نزدیک کنیم.
پیش از این کارشناس برای رسیدن به تصمیم گیری باید از چند لایه عبور می کرد ما دو لایه را حدف کردیم و کارشناس فاصله کوتاهی با رییس اداره دستیار به وزیر وصل می شود.
ترامپ از برجام بسیار ناخرسند است و تلاش دارد که روشهایی را پیدا کند که برجام را نابود کند به همین خاطر وارد حوزههایی میشود که خارج از برجام است.
توافقی که صورت گرفت این بود که تنها در مذاکرات برجام درباره مسائل هستهای صحبت شود.
آمریکا تلاش میکند که واقعیت را تغییر دهد اما واقعیت کنونی برجام است که در شورای امنیت آمده است.
ما اکنون به راحتی نفتمان را میفروشیم و پولمان را دریافت میکنیم.
ما در حوزههایی که قبلا محدودیت داشتیم، اکنون نداریم. امروز بالای 2.5 میلیون بشکه نفت میفروشیم و هیچ محدودیتی برای فروش نداریم.
آنچه که اکنون مشکل است اینکه دولت آمریکا فشارهایی بر روی برخی بانکهای بزرگ ایجاد میکند. این به خاطر سوءنیت دولت آمریکاست که اتفاق افتاده است.
ایران فرصتهای بسیار خوبی در سوریه و عراق دارد. شرکتهای فنی و مهندسی کشورمان سالهاست که در عراق فعالیت میکنند.
هفته آینده در جلسه بازسازی عراق شرکت میکنم. امیدوارم بتوان مطالبات شرکت های ایرانی را هرچه سریعتر دریافت کرد تا آنها بتوانند حضوری فعالی در بازسازی عراق داشته باشند.
در بحث بازسازی سوریه فعالیتهای خوبی آغاز شده است و امیدوارم با استقرار آرامش بیشتر در سوریه و ریشه کن شدن گروههای تروریستی این فعالیتها افزایش یابد. در بازسازی سوریه فرصت برای ایران ، روسیه و سایر کشورها فراهم است که بتوانند در بازسازی این کشور فعالیت کنند.
عربستان با فرمان غلط وارد منطقه شده و میگوید چرا فرمان ما نتیجه نمیدهد. اینکه نخست وزیر یک کشور را بازداشت کنید تا در آن کشور تاثیر بگذارید، نتیجهاش مشخص است.