به گزارش آفتاب صبح، محمد جواد نظام دوست ریس انجمن غارشناسی ایران در نشست مشترک نمایندگان مجلس با جمعی از فعالین میراث فرهنگی و طبیعی در ابتدا با ابراز خرسندی برای برپایی چنین نشستی گفت: چنین محفلی در کشورهای توسعه یافته اتفاقی کاملا طبیعی و همیشگی است و در کشور ما تاکنون با این تعداد نمایندگان مجلس برگزار نشده است و این نشست در نوع خود بی نظیر است و بنده امیدوارم منتج به نتایج مطلوبی نیز گردد.
وی در ادامه با اشاره به وجود بیش از 3000 غار در ایران گفت: غارها میراث ارزشمندی هستند که کلکسیونی متنوع از اکوسیستم ها و میکرو اکوسیستم های دست نخورده اند که کتابخانه ای از تاریخ دیرین شناسی و انسان شناسی را در خود جای داده اند که برخی از آنها با رعایت شرایط خاص می توانند تبدیل به یک جاذبه گردشگری خوب شوند.
نظام دوست ادامه داد: در همین لحظه که ما در این جلسه هستیم دها غارنورد و غارشناس داخلی و خارجی در کوهستان پراو کرمانشاه ده روز است مشغول اکتشاف در فلات منحصر بفرد پراو هستند ضمن ادامه کاوش در عمیق ترین غار کشور جوجار بیست و دو غار دیگر کشف شناسایی و نقشه برداری کرده اند.
ریس انجمن غارشناسی ایران با اعلام این موضوع که طولانی ترین غارنمکی جهان در ایران قرار دارد همچنین طولانی ترین غارخاورمیانه و غارهای ارزشمند دیگر از نبود قوانین برای حفاظت از غارها گلایه کرد و گفت:
آیا می دانید که بغیر از یک آیین نامه 17 ماده ای با عنوان مدیریت،حفاظت و بهربرداری از غارها که پس از آخرین ویرایش در سال 1389 توسط هیات وزیران به سازمان حفاظت محیط زیست ابلاغ شده هیچ دستورالعل کارایی نداشته و فقط کارگروهی بنام غارشناسی کشور را یدک می کشد و هر از چند گاهی جلسه ای بدون توان اجرایی برگزار میکنند.
هیچ ارکان و سازمانی متولی حفاظت از غارها نیست در صورتی که همه سازمان ها خود را صاحب و پیمانکار بهره برداری از این موهبت الهی می دانند و برخی از آنها با یک دیگر در تملک آن رقابت می کنند و در این میان گاهی باعث لطمه زدن به غارها نیز می شوند در حالی که در دنیا قوانین بین المللی محکمی برای حفاظت از غارها وجود دارد.
این فعال میراث طبیعی و فرهنگی با تایید این موضوع که دولت مردان نمی توانند از تک تک غارها محافظت کنند خواستار تدوین قانونی محکم برای حفاظت از غارها، همچنین برعهد گرفتن حفاظت از این پدیده ارزشمند طبیعی توسط سازمات های مردم نهاد با توجه به الگو های بین المللی و رعایت قوانین شد.
نظام دوست با یاد آوری این نکته که هر روز یکی از این درهای ناشناخته بوسیله اهالی محلی،غارنوردانیا غارشناسان کشف می شود و به همان سرعت به وسیله استانداری و فرمانداری به بهانه گردشگری،معدن کاوی و... تخریب و از صفحه روزگار محو می شود، مانند غار نخجیر و یا چاه غار جهنم گفت: شمارش معکوس برای تخریب غارها آغاز شده است.
وی در آخر تاکید کرد: تخریب هر اثر تاریخی از دویست ساله گرفته تا هزار سالا نگران کننده است اما آنها را با یک بازسازی می سود نگهداری و حفاظت کرد در حالی که تخریب غارهای چند میلیون ساله که متعلق به همه جهان است بدون بازگشت و ترمیم است. بیایید با تدوین قانون جامع نگذاریم این میراث ارزشمند زیر پاهایمان از ببن برود.