شناسه خبر:
30562
| تاریخ مخابره:
۱۳۹۵/۷/۲۶ -
16:06
به گزارش آفتاب صبح و به نقل از سایت الف، وزیر خارجه آمریکا در ادامه با ادعاي انجام تعهدات هسته اي از سوي آمريكا، براي رفع تحريم ها و كمك به ايران شرط هاي جديدي عنوان كرد و گفت:« به واسطه درگیری ایران در یمن، حمایت آنها از اسد، پشتیبانی از حزبالله، شلیک موشکهایی که افراد آنها را تهدیدآمیز میدانند و این قبیل موارد، این کار بسیار دشوار است. این مسائل حرکت رو به جلو را بسیار پیچیده میکند».
جان کری در بخش دیگری از مصاحبه خود با فارین افرز گفت «فکر میکنم که متأسفانه رهبر ایران به شدت نسبت به غرب و نسبت به ما بدبين است».
وقتي همه به سنگ اندازي آمريكايي ها در رفع تحريم ها تاكيد دارند
با وجود تأیید مکرر آژانس بين المللي انرژي اتمي و كشورهاي 1+5 بر اين كه ایران به تمامي تعهدات هسته اي خود عمل کرده اما آمريكا گام چندانی در خصوص لغو تحریمها برنداشته و آنها در ظاهر تحریمهای ایران را لغو کردهاند اما در مقام اجرا با تهديد و در پيش گرفتن سياست هاي دوگانه مانع حضور شرکتها و بانك هاي مختلف در ايران شده اند. اين مسئله موجب شد تا مقامهای سياسي و اقتصادي ایران طی ماههای گذشته بارها بر بدعهدي آمریکا در اجرای برجام تاكيد كنند و نارضایتی خود را از روند اجرای توافق هسته اي بيان كنند.
كارشكني آمريكايي ها باعث شد روحاني در چهارمین حضورش در مجمع عمومی سازمان ملل بگوید ایران، بدعهدی امریکایی ها در راه گسسته شدن زنجیرهای تحریم را از پای نظام بانکی و اقتصادی ایران برنخواهد تابید.
ولیالله سیف، رئیس کل بانک مرکزی نيز 24 مهر ماه در حاشیه سفر رئیس جمهور به کشورهای جنوب شرق آسیا با اشاره به اینکه کشورهای اروپایی و خود بانک ها، علاقمندی لازم را برای همکاری با بانک های ایرانی دارند گفت: منتها آمریکا تعهداتی را که در برجام پذیرفته، هنوز به صورت کامل عملیاتی نکرده و در حقیقت به دلیل نگرانیهایی که بانکهای غربی و اروپایی از برخوردهای بعدی آمریکا دارند، برای برقراری ارتباط با نظام بانکی ایران دارای نگرانی و تردید دارند. رئيس كل بانك مركزي قبلاً نيز ابراز امیدواری کرده بود با تعهداتی که ایالات متحده انجام آنها را پذیرفته، شرایط بهتر شود.
اين در حالی بود که مقامات ایرانی تنها کسانی نبودند که علیه کارشکنی برجام به اعتراض برخاستند. اتحادیه اروپا به عنوان یکی از طرف هاي اصلی برجام نيز بر اين موضوع تاكيد داشته است. چنانکه فدریکا موگرینی، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا شهريور ماه پس از برگزاری نشست مشترک وزیران خارجه ایران و گروه 1+5 در مقر سازمان ملل در نیویورک، با تأکید چند باره بر پایبندی کامل ایران به تعهداتش در چارچوب برجام، از طرف امریکایی خواست که همکاری بیشتری برای اجرا و رفع موانع بانکی و اقتصادی برجام داشته باشد.
وزراي خارجه سه کشور اروپایی به همراه روسیه و چین نيز كه در نشست کمیسیون مشترک ایران و 1+5 در نیویورک حدود دو ماه قبل شركت داشتند به امریکا هشدار دادند که اقداماتش منطبق با برجام نیست و باید آن را اصلاح کند.
در اين بين کیم سئونگ هو، سفیر کره جنوبی در ایران بیست و یکم تیرماه در نخستین کنفرانس بورس فاینکس 2016 تأکید کرد: این تأسفآور است که سفارت کره جنوبی با وجود سپری شدن 6 ماه از اجرایی شدن توافق برجام هنوز پول سفارت خود را از طریق قاچاق به ایران میآورد.
هاینتس فیشر، رئیسجمهور اتریش نيز دهم فروردینماه با تاكيد بر عدم اتصال سوئیفت گفته بود: باید به این مسئله توجه داشت که هنوز همه تحریمهای ضد ایرانی برداشته نشدهاند، چون گامها و اقدامات مهمی وجود دارند که باید در مسیر لغو تحریمها برداشته شوند.
پیتر جنکینز، دیپلمات انگلیسی نيز که از سال 2001 تا 2006 به عنوان نماینده این کشور در آژانس بین المللی انرژی اتمی فعالیت می کرد، مرداد ماه در اظهار نظری پیرامون عدم اجرای تعهدات آمریکا در برجام و موانع بوجود آمده گفته بود: «روشهای آسانی برای حل مشکلات در دسترس هستند اما دولت آمریکا اراده سیاسی را برای اجرای یکی از آنها ندارد. شاید این راه حل بعد از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در نوامبر سال جاری یافت شوند».
همچنين 24 ارديبهشت ماه سال جاري و یک روز پس از آن که جان کری با نمایندگان بانکهای بزرگ اروپایی جلسه گذاشت تا به گفته خودش آنها را به مراوده اقتصادی با ایران ترغیب کند، یکی از بانکهای حاضر در این جلسه به شدت از رویکرد دوگانه واشنگتن انتقاد کرد. استوارت لوی، مسئول ارشد امور حقوقی بانک «اچاسبیسی» انگلیس در یادداشتی در روزنامه والاستریت ژورنال نوشته است که واشنگتن از یکسو معامله با ایران را تهدیدآمیز میخواند از سوی دیگر از بانکهای اروپایی میخواهد که با تهران رابطه برقرار کنند.
گفتني است بانك اچاسبیسی در سال 2012 به اتهام پولشویی و رابطه با کشورهایی چون ایران و کوبا 1.9 میلیارد دلار از سوی آمریکا جریمه شده بود.
هدف آمريكا از حفظ ساختار تحريم ها
در دوران پسابرجام، استراتژي آمريكايي ها كه در طول حدود چهار دهه گذشته بر سياست اين كشور در قبال ايران حاكم بوده و مبتني بر تهديد و اعمال فشار مداوم براي عقب نشيني در حوزه هاي سياسي- اقتصادي و كسب امتياز تا تهي شدن از ظرفيت هاي راهبردي و تغيير كامل رفتار تهران است ادامه دارد. به عبارتي، فارغ از انجام تعهدات ايران طبق برجام، آمريكا در تلاش براي مسلط كردن و قبولاندن اين رويه است تا زماني كه تهران در ديگر حوزه ها(مانند سياست منطقه اي، موشكي، حمايت از جنبش هاي اسلامي و ...) عقب نشيني نكند انتظار رفع تحريم ها حتي در زمينه هسته اي را نيز نبايد داشته باشد.
اين همان نكته كليدي بوده است كه از ابتداي مذاكرات هسته اي كه حدود دوسال به طول انجاميد، برخي مقامات و سياسيون در داخل بر آن تاكيد داشتند كه بر اساس تجربه آمريكايي ها بدنبال حل مسئله هسته اي و رفع تحريم ها نيستند بلكه در درجه اول آنها بدنبال تغيير رفتار و در صورت امكان تغيير ساختار نظام سياسي ايران مي باشند. با صحبت هاي جديد جان كري نيز مشخص شد تا زماني كه ايران در زمينه هاي سياست هاي منطقه اي خود نيز عقب نشيني نكند نبايد انتظار منتفع شدن از مزاياي رفع تحريم هاي حتي هسته اي خود را داشته باشد.
در اين بين رهبر انقلاب روز اول فروردين سال جاري در سخنراني خود در مشهد مقدس با اشاره به تهديد بانك هاي اروپايي توسط آمريكا براي عدم از سرگيري روابط با ايران اشاره و عنوان كردند:« آمریکاییها گفتهاند که ما تحریمها را برمی داریم و روی کاغذ هم برداشتند امّا از طرق دیگر جوری عمل می کنند که اثر رفع تحریمها مطلقاً بهوجود نیاید و تحقّق پیدا نکند».
رهبري در ادامه سخنان خود عنوان داشت: «در قضیهی هستهای توافق شد و اسم این را گذاشتیم «برجام»؛ برجام دیگری در قضایای منطقه، برجام دیگری در قضایای قانون اساسی کشور؛ برجام ۲ و ۳ و ۴ و الیغیرذلک بایستی بهوجود بیاید تا ما بتوانیم راحت زندگی کنیم».در نهايت بايد گفت برجام و مذاکرات هسته ای مي توانست به مثابه آزموني برای سنجش و ارزيابي صداقت آمریکایی ها در عمل به تعهدات خود باشد و اگر در این زمینه تحول مثبتی رخ مي داد می شد اميدوار بود در موضوعات دیگر نیز به مذاکره پرداخت. اما صحبت هاي جديد جان كري بار ديگر فریبکاری و عهدشکنی آمریکايي ها را ثابت كرد و مشخص شد آنها نه بدنبال حل مسئله هسته اي و رفع تحريم ها مي باشند بلكه هدف اصلي مقابله با ماهيت جمهوري اسلامي در راستاي تغيير سياست خارجي آن مي باشند.